Wu Xing – vijf elementen leer

vijf elementenNaast het Yin-Yang beginsel in de oosterse filosofie kent het traditionele Chinese denken nog een andere belangrijke theorie: de vijf elementen leer (ook wel de 5 fasen genoemd). Het uitgangspunt van deze theorie is dat alles voortdurend in beweging is. Dat geldt voor de cyclus van de seizoenen, het ritme van de dag, maar ook voor het functioneren van de mens. In tegenstelling tot onze afspraak om over vier seizoenen te spreken, hanteren de Chinezen er vijf. Uit andere systemen blijkt dat bepaalde stromingen ook wel 6 seizoenen en 24 seizoenen hanteren.

Elk van deze seizoenen is verbonden met een element. Dit zijn de vijf elementen waar de acupuncturist mee werkt: water, hout, vuur, aarde en metaal.

In het systeem van de 6 seizoenen wordt het vuur element in tweeën gedeeld en onderscheid zich in Keizerlijk vuur en Ministerieel vuur. Gezien vanuit de vijf elementen hoort het water bij de winter, het hout bij de lente, het vuur bij de zomer, het aarde element bij de nazomer en het metaal bij de herfst.

Als we de vijf elementen weer binnen de Yin-Yang theorie bekijken zien we dat de lente en de zomer bij het Yang aspect horen en de herfst en de winter bij het Yin aspect, de aarde is de transformator tussen de Yin en de Yang. Het is het rustpunt tussen de elementen en staat dan ook in het midden.

Elk van de vijf element correspondeert met 2 organen in het lichaam. Vanuit dit systeem kan verklaard worden waardoor mensen ziek worden.

Bij het element Vuur horen bijvoorbeeld het hart en de dunne darm. Dit is de moeder van het element Aarde (correspondeert met Milt en Maag). Het element Aarde voedt het element Metaal (correspondeert met Long en Dikke Darm). Het element Metaal voedt het element Water (correspondeert met Nier en Blaas). Het element Water voedt het element Hout (correspondeert met Lever en Galblaas). En het element Hout voedt weer het Vuur element.

Uit dit vijf elementen systeem kan men dus verklaren dat als iemand problemen heeft met de Maag(energie) last heeft van brandend maagzuur aarde blokkeert en gaat terug naar het vuurelement. De energie schiet naar boven naar de hartenergie. Je komt bij deze mensen dan ook vaak aften tegen of spraakwatervallen. Een bekend spreekwoord bij deze mensen is het hart op de tong hebben. Hieraan zie je dat dit allemaal komt door een slechte maagenergie. Of als iemand last heeft van astma, dit kan inhouden dat hij een slechte longenergie heeft en het veel benauwd heeft. vaak zie je dat deze mensen in een astma aanval veel moeten plassen. Hierbij kan of het metaal element of het waterelement stagneren.

Het systeem is natuurlijk veel uitgebreider dan hier staat beschreven, maar zo kunt u een indicatie krijgen hoe in de acupunctuur een ziekte verklaard kan worden. In Acupunctuur Praktijk Leusden werken wij binnen de klassieke acupunctuur o.a. met het vijf elementen systeem.