Orthomoleculaire geneeskundeVoedingsadvies is al zo oud als de mensheid zich maar kan heugen, het kwam al terug bij de Chinezen, Grieken en Romeinen. De heden ten daagse voeding verschilt veel met vroeger.

In mijn praktijk wordt veel met voedingsadvies gewerkt. Dit omdat voeding aan het begin van een gezond lichaam staat. Door slechte voeding komt het lichaam uit balans en is de basis van de energie verstoord. In China en vele andere Aziatische landen wordt er ook veel met kruiden gewerkt. Dit kunnen kruiden zijn verwerkt in de voeding maar ook los als supplement of als thee worden genuttigd. Kruiden zijn in China dan ook een hele pure vorm van voeding met een specifiek doel, denk hierbij bijvoorbeeld aan verwarmende kruiden of verkoelende kruiden.

De voedingsadviezen die gegeven worden kunnen van heel simpel tot heel uitgebreid zijn, maar altijd afgestemd op het individu. De voedingswetenschappen zijn pas in de vorige eeuw op gang gekomen na het ontdekken van de vitaminen en hun belang in het menselijk lichaam. Maandelijks worden er steeds nieuwe ontdekkingen gedaan ten aanzien van vitamines en mineralen.

Voeding en wetenschap

De voedingswetenschap is dus de meest jonge wetenschap die op dit moment aanwezig is in de gezondheidszorg. In de praktijk zal het regelmatig voorkomen dat mensen vitamine of mineralen moeten slikken voor een bepaalde tijd. Deze zijn gewoon in de apotheek of reformzaak te koop en worden voor ze worden voorgeschreven altijd getest op hun werkzaamheid in het lichaam.

Naast de algemene voedingsadviezen worden ook specifieke adviezen gegeven voor bv. mensen met jicht of reuma, immuniteitsproblemen, chronische moeheid etc. Elke aandoening heeft zo zijn eigen dieet, welke weer wordt aangepast op het individu.

De orthomoleculaire geneeskunde stamt uit de jaren ’70. Binnen de orthomoleculaire geneeskunde wordt er gewerkt met vitamine, mineralen, aminozuren, vetzuren en kruiden. Deze beïnvloeden het lichaam op biochemisch niveau waardoor tekorten worden aangevuld en klachten kunnen worden verminderd.

Via orthomoleculaire geneeskunde kan er invloed uitgeoefend worden op bijvoorbeeld uitscheidingsorganen, hormoonsysteem en het zenuwstelsel

De kunst van een goed voedingsadvies is niet de kunst van het weglaten want dat kan iedereen, het is juist de kunst om te vertellen wat mensen wel mogen.