Carpaal tunnelsyndroom in de top 10 van beroepsziekten

Carpaal tunnelsyndroom behoort samen met RSI tot de 10 meest voorkomende beroepsziekten. Maar toch komt carpaal tunnelsyndroom ook vaak buiten het werk om voor.

carpaal tunnelsyndroom

Dwarsdoorsnede pols, met geel aangegeven handzenuw (N. Medianus) boven op pezen die bekneld kan worden.

Carpaal tunnelsyndroom is een aandoening van de hand en pols. Vaak door overbelasting van de hand of pols kunnen de pezen in de pols licht geïrriteerd raken. Hierdoor kan er een zwelling ontstaan in het tunneltje aan de voet van de hand. Door dit tunneltje loopt ook de handzenuw.
Als de pezen licht gaan zwellen komt deze handzenuw (nervus medianus) in de knel met als gevolg dat er tintelingen gaan ontstaan in de hand.

Vaak zien we dat klachten in de nacht verergeren. Mensen worden dan vaak wakker van slapende handen of pijn in hun handen waardoor het slaapritme onderbroken wordt.
Men heeft dan de neiging om met hun handen te wapperen.

Kenmerkend is het verminderd gevoel in duim, wijsvinger en middelvinger, soms een gedeelte van de ringvinger. Ook krachtverlies treed vaak op waardoor mensen spontaan spullen uit hun handen laten vallen.

De pijn bij carpaal tunnelsyndroom kan zeer hevig worden waardoor men niet tot nauwelijks in slaap kan komen. Ook kan de pijn verergeren na fietsen, computeren of trillende bewegingen op de pols.
Ook veel zwangere vrouwen of vrouwen in de overgang hebben last van carpaal tunnelsyndroom. Dit komt door hormoonwisselingen waardoor er meer vocht achterblijft in de weefsels waardoor de handzenuw in de verdrukking kan komen.

De behandeling van carpaal tunnelsyndroom is vaak door een injectie met corticosteroïden hormonen in de handwortel dan wel pols te geven waardoor de zwelling minder moet worden. Vaak zijn meerdere spuiten nodig om het probleem op te lossen. Indien dit niet werkt kan er tot operatie worden overgegaan.

Carpaal tunnelsyndroom? Acupunctuur geeft verlichting!

In de praktijk zien we vaak mensen met carpaal tunnelsyndroom. Dit zijn mensen die vaak door werkbelasting, zwangerschap of overgang deze klachten hebben ontwikkeld.

Precies over de plek waar de handzenuw loopt, loopt ook een meridiaan. Dit is de Hartconstrictor meridiaan. Deze meridiaan is vaak verstoord bij deze aandoening. Door de energie weer terug te brengen in deze meridiaan en de stroom van energie weer op gang te brengen wordt de pijn mindert en kan dan volledig verdwijnen.

Veel mensen hebben door deze behandeling baat gevonden bij verlichting van hun klachten en zo een mogelijke operatie weten te voorkomen.

Indien u overweegt een afspraak te maken of vragen heeft kunt ons bereiken via ons contact formulier