Hooikoorts behandeling met acupunctuur en Chinese kruiden

hooikoorts Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën van deze tijd. Steeds meer mensen krijgen er last van.
Hooikoorts is een verzamelnaam voor een allergische reactie van het lichaam op pollen en stuifmeel uit bloemen, planten en van bomen.

Wanneer de plant gaat bloeien zorgen de pollen dan wel stuifmeel ervoor dat de plant vrucht kan gaan dragen.

Doordat verschillende planten in verschillende tijden bloeien zien we vaak dat mensen niet allemaal op dezelfde tijd last krijgen van hun allergie. Sommige mensen beginnen in het voorjaar, anderen in zomer of najaar. Heeft men in de winter last dan spreken we niet meer van hooikoorts maar vaak van een huisstofmijt allergie.

Symptomen van hooikoorts

Veel voorkomende klachten die mensen met hooikoorts hebben zijn:

  • een loopneus
  • niesbuien
  • tranende en of jeukende ogen
  • soms koortsig gevoel
  • steken of prikkelingen in de neus
  • keelpijn
  • een verstopte neus
  • benauwd gevoel

Soms gaat het gepaard met astma of een andere allergische reactie zoals galbulten.

Oorzaak van hooikoortshooikoorts

De eigenlijke oorzaak van hooikoorts licht in ons immuunsysteem. Het immuunsysteem staat zo onder
spanning dat hij natuurlijke stoffen die al miljoenen jaren om ons heen zijn gaat zien als indringer. Aangezien pollen bestaan uit kleine eiwitten ziet het lichaam deze eiwitten aan als virus of bacterie. Zoals het lichaam gewend is zal hij tegen deze eiwitten een anti-stof gaan aanmaken om zich te verdedigen tegen dit eiwit (niet wetend dat het nog een bacterie, nog een virus is).

Hieruit volgt een histamine reactie. Dit is een soort ontstekingsreactie van het oppervlakkige slijmvlies veroorzaakt door mestcellen. Deze mestcellen scheiden histamine af waardoor de slijmvliezen opgezet worden om zo ook te voorkomen dat het eiwit (stuifmeel) het lichaam kan binnendringen.

Kan acupunctuur en Chinese kruiden helpen?

Het antwoordt hierop is ja. Uit verschillende studies en praktijk ervaring blijkt dat acupunctuur en / of Chinese kruiden, uitstekend kunnen helpen bij het verminderen van de klachten van de hooikoorts.
Vaak kunnen mensen snel stoppen met de medicatie (anti-histamine tabletten). Ook voelen mensen zich fitter en zijn vaak sneller van de hooikoorts af.

Voor hooikoorts patiënten die overwegen zich met acupunctuur en / of Chinese kruiden te laten behandelen voor hun hooikoorts is vaak het advies om in het voorseizoen al te beginnen met een paar behandelingen. Dit kan de klachten al sterk doen reduceren als het hooikoorts seizoen daar is.

Indien u een behandeling overweegt en nog vragen heeft kunt u altijd contact opnemen met uw acupuncturist.