Astma effectief behandeld met acupunctuur en Chinese kruiden

Astma is een ziekte die valt onder de groep chronische longziekten. Er zijn verschillende soorten astma die allen anders verlopen. De meeste vormen kunnen goed behandeld worden met acupunctuur dan wel Chinese kruiden en  worden onderverdeeld in de volgende groepen:

  • Allergische astma
  • Niet allergische astma
  • Inspanningsastma

Astma aanvalDe symptomen van de verschillende soorten astma zijn eigenlijk allemaal hetzelfde. Door een prikkel van buitenaf of binnenuit komt er een verkramping van de bronchiën zoals op de animatie te zien is. Door deze verkramping wordt de luchtpijp vernauwd waardoor mensen moeite krijgen met ademen.

Patiënten ervaren naast benauwdheid ook een piepende ademhaling, hoesten en kortademigheid. Indien patiënten last hebben van een astma aanval met hoesten is er door de verkramping vaak moeite om slijm op te hoesten waardoor men zich  nog benauwder gaat voelen.

Oorzaken van astma

De oorzaak van astma kan dus verschillend zijn. De allergische astma wordt altijd getriggerd door een prikkel van buitenaf. Dit kunnen pollen of andere stoffen waar ook hooikoorts patiënten last van hebben, of huidschilfers van dieren. Ook kan er gereageerd worden op schimmels,

Sporen en uitwerpselen van de huisstofmijt.  Deze symptomen vallen allemaal onder de allergische astma. De oorzaak van niet allergische astma wordt vaak veroorzaakt door prikkelende stoffen. dit kunnen parfum, uitlaatgassen of schoonmaak middelen zijn. Ook vochtig en koud weer kunnen een uitlokkende factor zijn voor een verkramping van de bronchiën

Ook genetische factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van astma. Uit onderzoek blijken al meer dan 100 genen in verband te worden gebracht met deze aandoening. Ook zien we een verhoogde kans bij kinderen welke op jonge leeftijd eczeem klachten hebben gehad. Indien de eczeem klachten onderdrukt worden bestaat de kans dat men op latere leeftijd astma kan ontwikkelen.

De inspanningsastma is een vorm die alleen voorkomt bij sterke fysieke inspanning. 3% van de sporters heeft wel eens te maken met een astma aanval. Bij rust verdwijnt deze weer vanzelf.

Wat kan acupunctuur doen bij astma klachten?

Met name bij de allergische en de niet allergische variant kan zowel acupunctuur als Chinese kruiden hun dienst goed bewijzen. Bij een allergische dan wel niet allergische astma dient de behandeling  er in eerste instantie op gericht te zijn om de overmatige prikkelgevoeligheid van de patiënt tot rust te brengen.

Hierdoor zullen klachten al aanzienlijk gereduceerd worden en kan er na verloop van tijd in overleg met uw arts gekeken worden of medicijnen kunnen worden verminderd dan wel afgebouwd. Binnen de Chinese geneeswijze behoort astma net als in het westen tot het domein van de energie van de longen en van de nieren.

Vanuit zowel Chinees als westers perspectief is het belangrijk om te ontkrampen en de functie van de (bij)nieren te stimuleren. Hierdoor wordt door het lichaam meer cortisol aangemaakt. Het verschil tussen de westerse en Chinese benadering is met name dat in de westerse geneeskunde de functie van de (bij)nieren wordt overgenomen door medicijnen. In de Chinese gedachtegang wordt er juist geprobeerd deze functie te versterken zodat de patiënt zelf genoeg aanmaakt.

Indien u een behandeling overweegt en nog vragen heeft kunt u altijd contact opnemen met uw acupuncturist.