Wat is chronische bronchitis?

Chronische bronchitis valt samen met longemfyseem onder de groep COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), ook wel chronische obstructieve longziekten genoemd.
De oorzaak van chronische bronchitis is wisselend.
Zo kan de bronchitis ontstaan door verschillende virussen, zoals het influenza virus, maar ook bacteriën kunnen een bronchitis veroorzaken. Als gedurende meer dan 3 maanden per jaar hoesten met sputum opgeven voorkomt en dit meerder jaren achtereen wordt gesproken van chronische bronchitis.

Chronische bronchitis

Door chronische bronchitis kan uiteindelijk longemfyseem ontstaan.

Daarnaast komt chronische bronchitis voor bij mensen die regelmatig irriterende stoffen inademen. Zoals bijvoorbeeld sigarettenrook of andere prikkelende stoffen, denk aan schoonmaak middelen. Ook kan het een gevolg zijn na een acute bronchitis.

Chronische bronchitis is een continue ontsteking van de kleine luchtwegen. Hierdoor gaat slijm zich  ophopen in deze vertakkingen van de longen. Er vind op den duur een verdikking van de bronchiën plaats waardoor ademhalen bemoeilijkt wordt.

De bronchitis begint meestal met een droge hoest. In een later stadium kan er slijm bij kan komen. Deze slijm kan dan van verschillende kleuren zijn, geel, groen, of zelfs met rood.
De kleur van het slijm geeft vaak aan om welke bacterie het gaat.

In de regel is er geen koorts aanwezig maar wel zoals bij astma een piepende ademhaling of bemoeilijkte ademhaling waar men de borstkast bij het inademen ziet bewegen.
Indien de bronchitis jarenlang aanwezig is kan dit uiteindelijk lijden tot longemfyseem. Hierbij gaan longblaasjes kapot waardoor de rek uit de long gaat en de longen in een constante inademingsstand blijven staan.

Kunnen acupunctuur en Chinese kruiden helpen bij chronische bronchitis?

Vanuit de acupunctuur heeft een chronische bronchitis net als in het westen, ook te maken met de longen, dan wel de energie hiervan. Daarnaast is het voor de acupuncturist belangrijk om te weten in welke longkwab de bronchitis zit. Dit kan specifiek zijn of gegeneraliseerd. Als de bronchitis specifiek in een bepaald gedeelte van de long voorkomt is dit een aanwijzing welk element er naast de longenergie (Metaal element) nog meer uit balans is. Dit kunnen de elementen Hout, Aarde en Water zijn.

Ook kan er door bv. toxische stoffen of langdurige hitte (bv. Roken) een ontstekingsreactie ontstaan. Dan dient dit eerst behandeld te worden alvorens de energie hersteld kan worden.

Vanuit de Chinese kruiden, zijn er veel formules die kunnen werken op chronische bronchitis. Kruiden die hiervoor gebruikt worden zijn kruiden die werken tegen ontstekingen, slijmoplossend zijn en die de ventilatie verbeteren (de energie laten dalen) waardoor benauwdheid kan verminderen en mensen dieper kunnen doorademen.

Indien u een behandeling overweegt en nog vragen heeft kunt u altijd contact opnemen met uw acupuncturist.