Behandeling met Chinese kruiden

Eén onderdeel in het spectrum van de Chinese geneeswijzen is de Chinese kruidenbehandeling met Chinese kruiden. Chinese kruidentherapie is waarschijnlijk even oud als de acupunctuur.
Het oudste geschrift wat bekend is, is uit het jaar 168 v.Chr. van de schrijver Shénnóng die waarschijnlijk rond 2800 v.Chr. leefde.

Binnen de Chinese kruiden zijn ongeveer 13.000 medicinale planten beschreven. hiervan zijn ongeveer 100.000 recepturen bekend tegen allerlei kwalen en ziekten.
Het meest toonaangevende boek over Chinese kruiden en formules is de Shang Han Lun. Dit boek is een beschrijving van epidemieën die in die tijd veel voorkwamen. Het boek geeft een geweldig beeld van het verloop van ziekten veroorzaakt door (wat wij nu weten) bacteriën en virus infecties.

Chinese kruiden in westers denken

Veel van de huidige formules zijn gebaseerd op de kennis die in dit boek beschreven is. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de Chinese kruiden therapie al die tijd heeft stil gestaan. In de eeuwen hierna zijn nog vele epidemieën in China geweest waar weer nieuwe formules uit ontstaan zijn.

Heden ten dagen worden Chinese kruiden recepturen meer samengesteld op een westerse manier. Dit houdt in dat er meer gekeken wordt naar de chemische inhoudsstoffen en hun werking in het lichaam.
Veel kruiden met dezelfde werking worden dan in dezelfde formule toegevoegd om een sterker effect te sorteren. Helaas worden deze formules niet volgens de originele recepturen gemaakt en is de werking dan ook anders.

In onze praktijk kunnen we naast acupunctuur ook gebruik maken van de Chinese kruiden formules. Deze worden gebruikt ter ondersteuning van de behandeling en om klachten sneller te verhelpen of zoals de Chinezen zeggen: “de Chi beter te laten stromen, blokkades opheffen en harmonie brengen in lichaam en geest”. Veel Chinese kruiden bevatten naast voedende substanties ook antibacteriële en antivirale eigenschappen. Hierdoor kunnen ze bij bv. chronische infecties uitstekend als ondersteuning gebruikt worden.