Hoofdpijn, een kopzorg minder deel 2
Hoofdpijn, een kopzorg minder deel 2
In een vorig artikel heb ik het gehad over hoofdpijn die ontstaat door stress en spanning. Maar er zijn natuurlijk veel meer vormen van hoofdpijn.
Eén hele heftige vorm van hoofdpijn die ik in de praktijk tegenkom is migraine. Deze vorm van hoofdpijn komt bij 2 tot 10 % van de mannen voor en bij 5 tot 25% van de vrouwen. Migraine is een zogeheten neurovasculaire aandoening, dit houd in dat het zenuwstelsel een prikkel geeft tot verwijding van de bloedvaten, dit geeft aanleiding tot pijn met als gevolg een verdere overprikkeling van het zenuwstelsel.
De aanleiding van een migraine aanval is vaak onbekend maar vaak wordt er toch gedacht aan stress, hormoonschommelingen en verschillende voedingsmiddelen. Hier moet worden gedacht aan caffeine, chocolade, citrusfruit, oude kaas, sulfiet in wijn, aspartaam (zoetstof) en de smaakversterker E621 (natrium glutaminaat), vroeger kwam dit alleen in de Chinese keuken terug, maar E621 komt tegenwoordig voor in bijna alle producten die je in de supermarkt koopt, let op de verpakking en schrik je rot!
Vanuit de acupunctuur is bekend dat hoofdpijn en migraine redelijk tot goed te behandelen is. Dit werd pas nog bevestigd door een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het vooraanstaande blad de Britisch Medical Journal van 27 maart 2004. In dit onderzoek werd aangetoond dat 2 keer zoveel mensen zich beter voelden na de behandeling met acupunctuur dan de controle groep die geen acupunctuur kregen.
Bij vrouwen komt migraine veel voor rond de menstruatie, dit kan zijn in de week voor de menstruatie, tijdens de menstruatie of rond de ovulatie als er geen ‘pil’ wordt gebruikt. Bij mannen zie je meer een stress of frustratie factor aanwezig. Daarnaast kan het natuurlijk ook dat het terug komt in de familie en is er sprake van een stukje overerfelijkheid.
Een soms voorkomende reactie is dat mensen een migraine aanval krijgen van de migraine medicatie. In de praktijk adviseer ik eerst om bovengenoemde voedingsmiddelen te weren uit hun eetpatroon. Daarnaast is mijn advies, mocht het idee ontstaan dat u een reactie krijgt op medicatie ga dan nooit zelf testen maar overleg dit altijd met de huisarts, die is daar de aangewezen persoon voor.