Een slijmbeursontsteking ook wel bursitis genoemd komt redelijk vaak voor. De slijmbeurs (bursa) is een zakje gevuld met vocht wat ervoor zorgt dat spieren niet over de gewrichten gaan schuren. Bijna alle gewrichten in het lichaam een slijmbeurs.

slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking ontstaat vaak na structurele overbelasting, een trauma of soms door een bacterie. De voorkeursplekken voor een slijmbeursontsteking zijn vaak de schouders en de heupen maar ook de ellebogen en de hielen komen voor.

Vaak wordt er een uitstralende pijn ervaren in arm of been. Indien met op de slijmbeurs drukt verergert de pijn. Dit is vaak een indicatie dat het om een slijmbeursontsteking gaat. Op de elleboog en rond de hiel zien we ook vaak zwelling ontstaan wat hierdoor ook een duidelijke aanwijzing is.

Wat kan acupunctuur doen bij een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking kan soms weken tot maanden aanhouden.
Regulier wordt een slijmbeursontsteking al dan niet behandeld met fysiotherapie of injecties met corticosteroïden. Vaak kan acupunctuur het genezingsproces versnellen zodat een interventie van injecties met corticosteroïden of fysiotherapie niet nodig is.

Vanuit de acupunctuur wordt er gekeken welke energiebanen te maken hebben met de locatie van de slijmbeurs. Ook kan er met acupunctuur direct op de slijmbeurs worden ingewerkt door het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren.

Vanuit de acupunctuur gedachte behoort de slijmbeurs bij het element water. Dit komt omdat de slijmbeurs een vochtige substantie produceert om het gewricht te smeren. Zo zien we bijvoorbeeld dat een slijmbeursontsteking van de schouder een inbalans is tussen het element water en het element metaal. Door het element water in balans te brengen met het element metaal zien we dat de eigen cortisol productie wordt verhoogd. Dit is het hormoon wat direct tegen infecties werkt waardoor de ontsteking bestreden kan worden. Ook een slijmbeursontsteking op de elleboog heeft met deze elementen te maken.

Indien u een behandeling overweegt en nog vragen heeft kunt u altijd contact opnemen met uw acupuncturist.