Mamma is niet meer altijd moe!
Mamma is niet meer altijd moe!
Deze keer wil ik eens wat meer aandacht besteden aan chronische vermoeidheid.
Chronische vermoeidheid of CVS is in de geneeskunde een veelgehoorde klacht: zowat 2% van de bevolking zou ermee te kampen hebben. Bij het merendeel van deze mensen wordt de vermoeidheid veroorzaakt als onderdeel van een uitgebreider klachtenpatroon. Dit kan mentaal/emotioneel maar ook lichamelijk zijn. Mensen die voortdurende pijn hebben zijn in de regel meer moe dan mensen zonder pijn. Men spreekt echter pas van CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom) wanneer de chronische vermoeidheid geen aanwijsbare oorzaak heeft en al langer dan 6 maanden aanwezig is. Klachten kunnen variëren, maar negen van de tien keer hoor je dat mensen veel willen slapen waarna ze nog steeds niet fit zijn, er kan een emotionele labiliteit ontstaan, concentratie stoornissen, hoofdpijn, slaapstoornissen en een bepaalde overactiviteit van het zenuwstelsel waaronder hartkloppingen kunnen voorkomen.
Chronisch Vermoeidheidssyndroom komt meer voor bij vrouwen en begint vaak tussen de leeftijd van 20-50 jaar, maar ook kleine kinderen kunnen hier last van hebben.Ik las pas een stukje in de krant van een CVS moeder met een uitspraak die de lading compleet dekt : “al die tijd was ik heel prikkelbaar, somber, om niets in tranen. Je wilt wel, maar je kunt niets, niet eens naar de keuken lopen, even wat pakken, ik had nergens meer fut voor. Mijn kind zei: Mam, ga jij maar zitten, ik ga wel even naar de bakker. En dat voor een vijfjarige! Mama was altijd moe. Soms vroeg hij: wanneer gaan we weer leuke dingen doen? Dan kon ik alleen maar huilen.”
Een hoop patiënten die ik tegenkom hebben vermoeidheidsklachten. Vaak kan je dit relateren aan een bepaalde klacht die ze hebben. Mensen die de diagnose CVS hebben gekregen hebben vaak het heel medische circuit al doorlopen voor ze bij mij in de praktijk komen. Bijna alle medische onderzoeken zijn dan al gedaan om uit te sluiten of er een ernstige ziekte onder de vermoeidheid schuil gaat. Binnen de reguliere behandeling (naast antidepressiva) kan er weinig met vermoeidheid worden gedaan. Regelmatig worden mensen dan naar een psycholoog gestuurd voor cognitieve gedragstherapie wat soms goed kan helpen.
Mensen die bij mij in de praktijk komen krijgen altijd een uitgebreid vraaggesprek. Binnen de acupunctuur wordt er altijd gezocht naar de oorzaak van vermoeidheid. Vaak zie je een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen of men heeft een infectie meegemaakt waarvan ze nooit meer goed zijn opgeknapt. Dit kan de ziekte van pfeiffer zijn maar ook een andere virale infectie. Tegenwoordig zien we ook steeds meer persisterende Lyme patienten met chronische vermoeidheid. Na een aantal behandelingen zie je vaak al verbetering in de vermoeidheidsklachten ontstaan waardoor deze mensen weer meer kunnen gaan ondernemen.