behandelingIn de praktijk bezoeken veel mensen de acupuncturist als er klachten optreden. Omdat de patiënt in zijn totaliteit wordt behandeld, is het essentieel de acupuncturist over alle klachten te vertellen, ook al lijken ze nog zo onbelangrijk. Vaak is er een verband tussen klachten, ook al lijken ze weinig met elkaar te maken te hebben.

De voornaamste diagnosemethode in de acupunctuur is de polsdiagnose. Op de polsslagader kan de acupuncturist diverse pols-energieën voelen. Per pols zijn er zes verschillende posities, dus twaalf posities in totaal. Deze houden verband met de twaalf voornaamste organen in het lichaam. Ze geven de acupuncturist informatie over de kwaliteit van de energie.

Op grond van de polsdiagnose beoordeelt de acupuncturist het energieniveau van alle organen: het Yin-Yang evenwicht. Op grond van deze diagnose bepaalt de acupuncturist de behandeling met als doel het verstoorde evenwicht herstellen.

Aanvullende diagnose methoden zijn onder meer observatie van de kleur van de patiënt, van de gelaatstrekken, van lichamelijke bijzonderheden en de tong.

De behandeling

behandeling met moxaNa de diagnose wordt de patiënt behandeld, dit gebeurt door het inbrengen van hele dunne naaldjes in acupunctuurpunten. Dit zijn punten liggen op de 12 energiebanen die net onder de huid stromen.

De voornaamst punten liggen op de armen en de benen, maar ook op buik en borst kunnen naalden gezet worden. Het is daarom van belang dat de acupuncturist een uitgebreide anatomische kennis heeft.

Naast naalden kan er ook Moxa gebruikt worden, dit is bijvoetkruid (Artemisia Vulgaris) dat vaak boven het acupunctuurpunt gehouden wordt om het punt te verwarmen. De Yin actie is de naald en de Yang actie is de Moxa behandeling.

Over het algemeen duurt de behandeling langer als de ziekte langer bestaat. Omdat iedereen anders is, en anders reageert is het niet mogelijk precies de duur van de behandeling te voorspellen.